EBL methode

De beeldende therapie in deze praktijk maakt gebruik van elementen uit de EBL methode.

EBL, emerging body language is een behandelmethode die gericht is op lichaamstaal. Het is ontwikkeld door Marijke Rutten Saris, zij verdiepte zich in onderzoek naar de interactie tussen baby’s en hun verzorger.  In de eerste vijf levensjaren ontstaan de belangrijkste interactiestructuren. Bij iedereen verloopt dit op een eigen unieke wijze, maar bij mensen met  bijv. ontwikkelingsstoornis of gedragsstoornissen verloopt deze ontwikkeling niet zoals het zou horen.

Met EBL ga je die interactiestructuren opnieuw doorwerken. Het werkt goed bij problematieken als: faalangst, hechtingsstoornissen, ADHD, Autistische spectrumstoornissen, posttraumatische stressstoornissen, ODD, etc.

Ik gebruik EBL in mijn praktijk voornamelijk bij de warming-up oefeningen. Dit zijn korte teken/spel oefeningen op papier de eerste 5 à 10 minuten van de sessie. Met deze warming-up oefeningen werk je diepgaand in op de interactiestructuren door letterlijk te ervaren, waarnemen, selecteren, verwerken en ordenen van prikkels.

Door de interactie met de therapeut  wordt de cliënt zich bewust van overeenkomsten en verschillen met de ander. Je oefent letterlijk het bewust worden van je zijn in relatie tot de ander. De interacties, ervaringen en sensaties worden letterlijk benoemd, dit  helpt de bewustwording. Je leert letterlijk afstemmen op jezelf en de ander.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *