Speltherapie


“Spelen is niet alleen een tijdverdrijf voor kinderen, het is een levenskracht.”  Elizabeth Kubler Ross

Deze behandelvorm wordt naast beeldende therapie voornamelijk ingezet bij kinder- en jeugd therapie.

In mijn praktijk maak ik naast de beeldende therapie ook gebruik van NLP spelenderwijs d.m.v. speltherapie met b.v. handpoppen en metafoorverhalen bij het jonge kind. Het is een rijke en veelzijdige manier om op een speelse manier veranderingen bij kinderen in gang te zetten en te stimuleren.

NLsPel is een speelse vorm van NLP waarin NLP-principes en -technieken  worden gecombineerd met ‘spel’ spelvormen uit theatersport, verbeeldend spel, tovertrucs en gezelschapsspelletjes, ontwikkeld door drs. Henriette Mol.

“In spel zijn kinderen een kop groter dan ze in werkelijkheid zijn.” (Vygotsky) Spel is de manier om te leren in het leven. Als Superman durft een kind van een muurtje af te springen, dat het in werkelijkheid te hoog vindt. Een beweeglijke jongen blijkt in staat heel stil te kunnen staan vanaf het moment dat hij paleiswachter is.

Als spel op de juiste manier wordt in gezet geldt dat ook voor volwassenen. In spel geniet je vrijheden die je in ‘het echte leven’ niet ervaart, en kun je experimenteren met gedrag zonder dat het daadwerkelijk consequenties heeft. Dat maakt spelen een fantastische manier om je te ontwikkelen en te verrijken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *